24 oktober 2016

‘Mobiele interscroller als prettig ervaren’

Mobiele interscroller als prettig ervaren

Je komt ze met met enige regelmaat tegen: de ‘scroller’ advertentie. Op het web, maar steeds vaker ook op het mobiele scherm. Zo zette wij de interscroller al voor meerdere merken in, waaronder Nike, Vodafone en Samsung. Dit advertentieformaat wordt door de consument als minder storend ervaren. De interactie met de gebruiker is bij deze uiting erg hoog.

– Door Yoshi Tuk –
De advertentie duikt als het ware op terwijl de websitebezoeker zich een weg naar beneden scrolt. Ze verschijnen meestal als fullscreen formaat en liggen visueel niet óp de pagina, maar eronder. Hoewel het geen standaardformaat betreft, zijn ze al in diverse varianten verschenen. Zie onderstaande video’s ter illustratie. Omdat de advertenties ‘soepel’ aanvoelen, gebruikers makkelijker door kunnen scrollen zonder echt gestoord te worden in hun webervaring en de reclames ook geen content blokkeren, is de IAB er erg over te spreken.

Mobiele ervaring

Recent werd op het reclamefestival Cannes Lions tijdens een discussie over adblockers nog kritisch gesproken over die mobiele ervaring. Omdat de schermen van mobiele apparaten zo klein zijn, voelen de advertenties namelijk nog opdringeriger dan op een desktopcomputer. In zo’n zestig procent van de gevallen zouden mobiele display banners zelfs per ongeluk worden aangeklikt, klonk het er. Snapchat en Facebook zouden bijvoorbeeld veel betere native-achtige formaten aanbieden.

Om na te gaan hoe webgebruikers dit scroller advertentieformaat ervaren, voerde IAB samen met enkele bedrijven en Millward Brown Digital een onderzoek uit onder consumenten. De helft van de deelnemers kreeg een ‘scroller ad’ te zien, anderen een uitvouwbare banner – ook een ‘expandable ad’ genoemd.

De scroll-variant presteerde volgens de onderzoekers vele malen beter in termen van ‘creativiteit’ en ‘prettige ervaring’. 45 procent zegt de scroller advertentie als plezierig te ervaren, 32 procent zei hetzelfde over de uitdijende banner. Uit metingen achteraf blijkt dat ook de merkvoorkeur en aankoopintentie na het zien van de scroller-variant iets hoger waren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat er geen nulmeting is gedaan. Met name jongere mensen – de zogenaamde millennials van 18 tot 34 jaar – waren te spreken over dit advertentieformaat.

De IAB wil er vooral mee aangeven dat je best een prettige advertentie-ervaring neer kunt zetten voor smartphonegebruikers. De advertentie valt op, maar zou niet vervelend aanwezig zijn. De vereniging moedigt vooral aan te experimenteren en te testen.

‘Impactvol formaat’

Dennis Wachtel is Head of B2C Operations bij Marktplaats Zakelijk en houdt zich veel bezig met advertising. Ook bij Marktplaats is met het formaat getest. Het is de verwachting dat deze op korte termijn wordt geïmplementeerd. ‘Persoonlijk vind ik het een mooie vorm van display advertising waarbij er goed gebruik wordt gemaakt van hoe mensen navigeren’.

Hij verwacht dat adverteerders hiermee in het algemeen hun boodschap op een originele manier kunnen overbrengen. ‘Een impactvol formaat waarvan de gebruiker minder schrikt omdat deze geleidelijk in het beeld verschijnt. In een tijd waarin de zichtbaarheid van advertenties een steeds grotere rol speelt, maakt dit formaat hier optimaal gebruik van. De advertentie is immers op een zeker moment fullscreen in beeld, mensen lezen dan toch wat hun beeldscherm vult. Dit opent deuren naar andere vormen – bijvoorbeeld video advertising.’

Wachtel benadrukt wel dat er – zeker in het geval van een mobiele scroller – nagedacht moet worden over de ervaring na de klik. ‘Land de gebruiker op een geoptimaliseerde pagina of moet diegene alsnog zoeken naar dat waarvoor reclame wordt gemaakt.’ Verder lijkt voor dit formaat snelheid cruciaal. De gebruiker is er immers zo weer voorbij gescrold. ‘Mooi en soepel afspelen lijkt het te winnen van de daadwerkelijke impact op de gebruiker. Mijn advies over de inhoud: laat minder, sneller zien.’

Door Yoshi Tuk – Lees het originele artikel op Emerce.nl

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Nog niet uitgelezen? Er is meer!

 • 9 mei 2023

  Azerion lanceert AI-aangedreven Smart Content

  Amsterdam, 9 mei 2023 – Azerion kondigt de lancering aan van ‘Smart Content’, een AI-aangedreven oplossing die advertentietechnologie en video content combineert. De videobibliotheek van Smart Content […]

 • Stephanne

  25 april 2023

  Even voorstellen… Stephanne Klatte

  Maak kennis met onze nieuwste aanwinst voor het programmatic team: Stephanne! Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden? Enthousiast, Optimistisch, Gemotiveerd Waar ben je geboren en […]